|
|
Rauma
Elven under Trollveggen
Rauma, -Fra fjell til sjø Raumavassdraget har sitt utspring i Lesjaskogvatnet og renner sammen med Ulvåa ved Stuguflåten. Hele 42 km av elva er lakse- og sjøørretførende;- fra sjøen ved Åndalsnes til Kylling bro ved Verma stasjon. En vandring langs Rauma byr på de sterkeste kontraster. Stilleflytende partier og mektige fossestryk veksler med nær sagt ideelle fiskehøler. Frodige strekninger rammer inn kneisende fjell, som feks. Trollveggen. Det finnes knapt en elv i mer naturskjønne omgivelser. Spesielt sterke blir inntrykkene for reisende med bil eller tog som kommer nordvestover fra Østlandet og ned Romsdalen. De kommer kanskje fra tørre marker og skog til en skummende Rauma elv innrammet av grønnkledte lier. Rauma har sin avrenning fra store høyfjellsområder. Det gir en god og varierende vassføring som gjør elva fiskbar gjennom hele sesongen, samtidig som vannet får en grønnaktig og krystallklar farge.
Severdigheter langs elva Rauma elv er naturligvis en severdighet i seg selv. Men det finnes også en del spesielle steder langs elva som er verdt et beøk: Kylling bro, jernbanebro i håndhugget stein, bygget i årene 1913-23, høyde 60 meter fra elvebunnen Vermafossen, et mektig skue i flomtida. Fantehellar'n ved Skiri, gammelt overnattingssted under store steinblokker ved den gamle veien i dalen . Gammel lakseteine ved Remmem. 2-300 år gammel teineplass. Nåværende teine fra ca. 1910. Edellauvskog mellom Alnes og Lyngheim, store forekomster av ask- og almeskog. Trollveggen utsiktspunkt, dramatisk utsikt mot Nord-Europas høyeste loddrette fjellvegg. Nerhole museum, lokalt bygdemuseum. Tindemuseet, Arne Randers Heen's samlinger.
Fauna og miljø I tillegg til laks og sjøørret finnes andre fiskearter som harr, stingsild og ål i Rauma elv. En viktig oterbiotop har også tilknytning til vassdraget. Fuglelivet er rikt med innslag av bl.a. ender, bekkasiner, hegre og fossekall. Videre er det for de natur- og jaktinteresserte interessant å vite at det er store stammer av hjort og rådyr, - og enkelte streifdyr av elg.
Dagens situasjon Tradisjonelt har Rauma elv vært tilgjengelig for allmennheten gjennom salg av fiskekort, enten gjennom salg av fiskekort, enten gjennom Turistkontoret, Åndalsnes og Omegn Jeger- og fiskerforening, -eller som direktesalg fra den enkelte grunneier. For å styrke forvaltningen av vassdraget tar Elveeigarlaget sikte på å etablere en felles salgs- og serviceordning for sportsfiskere i vassdraget. Slik Rauma er fra naturens side, er det naturlig å dele den inn fiskemessig i tre deler: "Nedre del": er 11 km. fra sjøen og opp til Eiafossen. Denne delen er godt fiskbar fra sesongstart. "Midtre del": fra Eiafossen til remmen er også 11 km og kan fiskes fra 1. juli. "Øvre del": er 20 km. Strekker seg fra Skiri til Verma, og er fiskbar fra ca. 10. juli.
Heller ikke Rauma ble skånt for parasitten Gyro og etter store diskusjoner i lokalsamfunnet gikk miljøvernavd. i fylket til det skritt å rotenonbehandle elva i 1993. Siden 1983 har det vært drevet kultiveringsarbeid gjennom stamfiske etter laks og utsetting av lakseyngel fra eget klekkeri. Dette har vært redningen for den stedegne Rauma-stammen av storlaks. 1. april 1993 var en gledens dag for Raumavassdraget, da den ble vernet.
Kampen om laksen Lakse- og sjøørretstammen i Rauma-vassdraget har til alle tider vært en viktig ressurs for grunneigere og rettighetshavere. Storlaksen og sjøørreten har vært en del av grunnlaget for bosettingen i dalen, gjennom garn- og teinefiske og utleie til sportsfiskere. I likhet med flere andre vassdrag i Norge ble en særegen epoke innledet på midten av 1800-tallet. Ca. år 1850 ankret de første skuter med engelske sportsfiskere opp innerst i Romsdalsfjorden. Med hest og kjerre og sitt avanserte fiskeutstyr dro de på oppdagelsesferd. Mange fulgte i pionerenes fotspor, og frem mot århundreskiftet ble betydelig elveretter overført på engelske hender. Dette nådde en topp i årene før 1. verdenskrig. Uroen i Europa med senere nedgangstider og ny usikkerhet på slutten av 1930-tallet førte til at stadig flere engelskmenn trakk seg fra laksefiske i Norge. Fiva House er idag en av de siste engelskeide lakseeiendommer i Norge. Til gjengjeld har laksefisket blant nordmenn bare økt.
Les mer på: http://www.rauma-fluefiske.com/
Møre og Romsdal, Rauma, Rauma
|